online lezen  |  afmelden
Knltb
24 mei 2018
Vernieuwd toptennisplan haalt maximale uit ieder talent
Met een nieuw talent gestuurd programma ‘Five Steps to the Top’ voor de jongste jeugd tot en met de Future, Challenger en ATP/WTA spelers wil de KNLTB de komende jaren meer Nederlandse tennissers in de wereldtop krijgen. Samen met clubtrainers, gecertificeerde tennisscholen, bondstrainers en privé trainers investeert de KNLTB in toptennis. Technisch Directeur Jacco Eltingh presenteerde het toptennisplan vandaag in Apeldoorn.

Een toptennisklimaat creëren waarin elk talent van jong tot oud met de juiste training en begeleiding de kans krijgt zich optimaal te ontwikkelen om uiteindelijk een kans te hebben om van tennis zijn/haar beroep te maken. Dat is de visie van de KNLTB en de basis voor het toptennisplan ‘Five Steps to the Top’. Het plan borduurt voort op het bestaande programma, dat is aangescherpt en vernieuwd waar nodig.

 
Het plan gaat uit van vijf spelersgroepen: de jongste jeugd t/m 12 jaar, van 12 tot 15/16 jaar, ouder dan 15/16 jaar (en schoolgaand), de Future spelers en de Challengers/ATP/WTA spelers. In deze structuur zal de basisopleiding op zowel technisch, tactisch, fysiek als mentaal vlak worden verzorgd door gelicenseerde clubtrainers en aansluitend door gecertificeerde tennisscholen. Het Meerjaren Opleidingsplan Tennis is hiervoor de leidraad. Eltingh: “We hebben vertrouwen in deze opleidingsstructuur en zullen ons inzetten om de betrokkenheid bij en de communicatie met deze trainersgroep te versterken en te brengen naar een niveau als nooit te voren. Dit is een absolute voorwaarde om het plan te laten slagen. We gaan als KNLTB het land in, met zowel de prestatiemanager, conditietrainers, medische staf (arts, fysio en voedingsdeskundige), travelling coaches, prominente ambassadeurs en bewegingswetenschappers om de kennis en de kwaliteit van onze partners waar nodig op een hoger niveau te krijgen.”
 
Het Nationaal Tennis Centrum (NTC) wordt de basis voor de meeste fulltimers (soms al met jongeren die in de laatste fase zitten van de middelbare school) en moet qua uitstraling en faciliteiten het beste van Nederland zijn. Privé trainers zijn ook van harte welkom in het NTC. De KNLTB wil meer spelers begeleiden, ook nadat ze ‘te oud’ zijn voor het huidige Jong Oranje. Eltingh: ‘’Spelers die ouder zijn, maar nog Futures spelen, kunnen de ondersteuning vanuit de KNLTB zeer goed gebruiken. Uit onderzoek is gebleken dat spelers die niet in de Top100 op de Wereldranglijst staan het financieel moeilijk kunnen bolwerken, ook niet samen met de privé trainer of tennisschool. De huidige oudere jeugd binnen de Nationale Selectie en Future / Challenger groep heeft wel de meeste potentie om op korte termijn een Top100 positie te behalen.”
 
De komende jaren bewandelt de KNLTB dus een twee-sporen beleid. Eltingh: “De focus zal enerzijds liggen op de jeugd, waarbij wij ze binnen de gehele keten het optimale programma op elke leeftijd en elk niveau kunnen bieden. Daarnaast richten we ons meer op het oudere talent dat Nederland rijk is. Ik ben er van overtuigd dat we met deze aanpak en de juiste begeleiding uiteindelijk meer spelers in de Top100 kunnen krijgen”.
 
Coaches
Voor zowel de Jeugd, Dames en Heren wordt een verantwoordelijke bondscoach aangesteld, die zoveel mogelijk zal trainen en reizen met de desbetreffende groep. Door in groepen te trainen en te reizen, zullen de spelers elkaar beter maken en blijft het betaalbaar. Paul Haarhuis wordt Bondscoach Heren (inclusief captain Davis Cup en Fed Cup) en Roel Oostdam Bondscoach Dames. Voor de functies Bondscoach Jeugd en Assistent Bondscoach NTC worden op dit moment gesprekken gevoerd. Daarnaast zullen nog extra Travelling Coaches worden aangesteld, die eveneens begeleiding van toernooien voor hun rekening nemen. Het streven is minimaal 70% van de begeleiding door dezelfde persoon te laten plaatsvinden. Technisch Manager Alex Reijnders is eindverantwoordelijk voor alle programma’s van alle spelers. De programma’s worden in concept opgemaakt door de verantwoordelijke bondscoaches, altijd in overleg met de privé trainers.
Over de KNLTB
De KNLTB is hét startpunt van de tennissport in Nederland en heeft de ambitie om nog meer mensen méér te laten tennissen. Er zijn ongeveer 1700 tennisverenigingen, en daarmee bijna 570.000 tennissers, aangesloten bij de KNLTB. Hiermee is de tennisbond in grootte de tweede sportbond van Nederland. De KNLTB adviseert en ondersteunt besturen van tennisverenigingen op het gebied van verenigingsbeleid, accommodatie en bij juridische geschillen. De tennisbond is verantwoordelijk voor landelijke en districtscompetities, toernooien, voor de opleiding van tennisleraren en scheidsrechters. Verder heeft de KNLTB als doel de promotie van de tennissport en het vergroten van de betekenis van tennis in de samenleving. Ten slotte begeleidt de KNLTB jeugdig talent op weg naar de top en organiseert topevenementen als de Davis Cup en alle nationale kampioenschappen.
KNLTB.nl
Niet voor publicatie
Voor meer informatie:

Ellen Julius
Manager PR & Communicatie
e.julius@knltb.nl
T: 088-1302613
M: 06-22500835
Team NL Nederlandse Loterij Heineken Rabobank KPN
Menzis AD Kia Sky Radio
Tennis Direct Dunlop K-Swiss
KNLTB
Telefoon: 088 - 130 26 00
Email: info@knltb.nl
knltb
Twitter   Facebook