Lees online
KNLTB
Persbericht - Genomineerde clubs en vrijwilligers voor Zwarte Tulp bekend
Amersfoort, 18 november 2016 - De genomineerden voor de Zwarte Tulpen van 2016 zijn bekend. Zowel in de categorie Vereniging van het Jaar als in Vrijwilliger van het Jaar dingen drie genomineerden mee naar de prestigieuze award. De genomineerde tennisclubs zijn T.C. Domstad uit Utrecht, T.V. Boskoop en T.V. Carolus uit Helmond en de titel Vrijwilliger van het Jaar gaat naar Yoeri Martens (OTC De Warande in Oosterhout), Diederik van Hogendorp (T.C.’91 Stadshagen in Zwolle) of Geert-Jan van Dijken (U.L.T.C. Iduna in Utrecht).

Vereniging van het jaar

T.C. Domstad is het afgelopen jaar actief geweest op veel vlakken. Niet alleen is de bestuurlijke en financiële situatie stabiel, ook het ledenaantal van rond de 1.600 is al jaren stabiel. De vele activiteiten, zoals introductiedagen, tossavonden, de laddercompetitie, toernooien het jaarlijkse jeugdkamp en andere feestjes dragen hier onder andere aan bij. Ook de nieuwe opblaashal zorgt ervoor dat de leden van Domstad het gehele jaar door kunnen tennissen. De Utrechtse club is zich daarnaast bewust van zijn positie in de maatschappij. Zo is het onlangs samen met enkele partners een pilot gestart om ouderen op een verantwoorde wijze te laten bewegen. Ook vluchtelingen waren welkom op het sportpark, waar voor hen wekelijks tennislessen werden verzorgd. De jaarlijkse bijdrage dat de club doneert aan een goed doel ging dit jaar naar het sport- en spelcentrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Tennissers die zich thuisvoelen op de club blijven langer lid. Dat principe heeft het Helmondse T.V. Carolus opgepakt en uitgewerkt. De vereniging heeft het afgelopen jaar met het project ‘Thuis bij T.V. Carolus’ vol ingezet om het leden zo goed mogelijk naar de zin te maken. Aanleiding was het relatief hoge percentage uitstroom. Door onder andere actief aan de slag te gaan met het KNLTB-traject ‘Thuis op de club’ en zich te verplaatsen in het lid, streeft Carolus ernaar om leden zo lang mogelijk aan de club te binden. Voor het komende jaar breidt de Brabantse club het aantal banen uit en hoopt het de leden nóg meer thuis te laten voelen. Een mooie ontwikkeling daar in Helmond.

De accommodatie van T.V. Boskoop heeft het afgelopen jaar een ware metamorfose ondergaan. De club is nu écht een maatschappelijk ontmoetingsplaats, waar ook de jeugd zich kan vermaken. De renovatie heeft de sfeer op de club goed gedaan. In een tijdsbestek van acht maanden is het ledenaantal met 25% gestegen en sinds een aantal jaren is ook de financiële positie van de club verbeterd. De club gaat in 2017 zijn vijftigjarig jubileum tegemoet en ziet de toekomst door alle veranderingen uiterst positief tegemoet.

Vrijwilliger van het jaar

Sommige mensen zijn van nature verbinders op de club, personen die het vermogen hebben om anderen te enthousiasmeren en warm te maken voor nieuwe plannen. Yoeri Martens is zo iemand. Twee jaar geleden, toen Yoeri nog maar 15 jaar was, droeg hij bij zijn club OTC De Warande het plan aan voor wat later ‘Warande on Wheels’ zou gaan heten. ‘Warande on Wheels’ is een groot toernooi voor rolstoeltennissers dat meetelt voor de Nationale Rolstoel Ranglijst. Om het evenement van de grond te krijgen, de organisatie goed te regelen en sponsors te vinden was veel inzet, doorzettingsvermogen, charisma en een no-nonsense-mentaliteit nodig en dat zijn precies de karaktertrekken van Yoeri. Het toernooi is de ideale promotie voor (rolstoel)tennis, de vereniging en het verbinden van jong, oud en tennissers met of zonder beperking. En die resultaten komen voor een groot gedeelte op het conto van Yoeri.

Ook Diederik van Hogendorp heeft een nominatie te pakken. Diederik geldt als niks minder dan een begrip binnen tennisvereniging T.C.’91 Stadshagen in Zwolle. Hij heeft een druk privéleven en een drukke baan, maar vindt vrijwel dagelijks tijd om zich bezig te houden met zijn grote passie: de tennisclub. Hij zit in het clubbestuur, is verantwoordelijk voor de Technische Commissie, is Competitieleider en runt verschillende toernooicommissies. Verder onderhoudt hij contacten met de tennisschool, verzorgt hij alle nieuwsbrieven en Facebookberichten vanuit de club en houdt hij zich nadrukkelijk bezig met het wekelijkse onderhoud van de gravelbanen. Die gravelbanen liggen er nu, maar de aanleg ervan eerder dit jaar had nogal wat voeten in de aarde. Alle tien banen in Zwolle waren aan vervanging toe. Diederik slaagde er echter in dit zeer gevoelige onderwerp op de juiste manier te benaderen en mede door zich kwetsbaar op te stellen kreeg hij iedereen mee in de plannen. Iedereen speelt naar volle tevredenheid op de ondergronden en de club beseft maar al te goed dat Diederik daar een grote rol in heeft gespeeld.

De derde en laatste genomineerde is Geert-Jan van Dijken. Bij Iduna omschrijven ze hem als een superverbinder. En verbinden is bepaald geen makkelijke opgave op een vereniging met maar liefst 1.600 leden. Die positieve invloed had Geert-Jan al vanaf het moment dat hij tien jaar geleden, als 25-jarige, toetrad tot het bestuur van de club en deel ging uitmaken van het eerste zondagteam. Enthousiasme, inzet en maatschappelijke bevlogenheid; dat kenmerkt Geert-Jan. Hij is betrokken bij alle groepen die bij Iduna het racket ter hand kunnen nemen. Vluchtelingen, jongeren in een rolstoel, topspelers van de club of spelers van niveau 8; iedereen biedt hij de helpende hand. Zijn visie is dat elke persoon meetelt, zowel in de maatschappij als op de club. En omdat hij tennis een geweldige sport vindt, zet hij daarom juist graag die sport in om zoveel mogelijk mensen bij elkaar te brengen. Wat Iduna betreft is Geert-Jan de vrijwilliger die elke Nederlandse tennisclub zich zou wensen.

De winnaars van de Zwarte Tulpen 2016 worden bekendgemaakt tijdens het KNLTB Jaarcongres op zaterdag 26 november. 
Partners