Lees online  |  Afmelden
KNLTB
Persbericht
Persbericht: 100 tennisbanen tekort in Amsterdam

Amersfoort, 28 september 2016 – Vandaag heeft de Amsterdamse wethouder Sport, Eric van der Burg, een rapport overhandigd gekregen van de KNLTB. Met het rapport, uit handen van KNLTB voorzitter Rolf Thung en voorzitter district IJmond Victor Frequin, vraagt de tennisbond aandacht voor het grote tekort aan tennisbanen in de hoofdstad. De KNLTB roept de gemeente Amsterdam op om financieel en planologisch plannen te ontwikkelen om 100 nieuwe tennisbanen mogelijk te maken en daarmee de tennissport in Amsterdam op het landelijk niveau te brengen.

V.l.n.r Victor Frequin, Eric van der Burg en Rolf Thung.

Victor Frequin vraagt de wethouder nadrukkelijk om in actie te komen: "Wethouder, u heeft een hart voor sport en u heeft ruimtelijke ordening in uw portefeuille, een prachtige combinatie van verantwoordelijkheden. Maak het mogelijk dat de gemeente en de tennisbond samenwerken om tennis op het niveau te brengen dat past bij Amsterdam, zodat tennis spelen mogelijk wordt voor alle inwoners."

In het rapport beschrijft de KNLTB dat de tennissport onder druk staat in Amsterdam. De vraag naar tennis is groot, terwijl het aantal banen beperkt is. Met name binnen de ring kennen veel verenigingen een wachtlijst wat resulteert in een ongezonde druk op de markt. Op basis van een conservatieve berekening door de bond komt Amsterdam nu 91 tennisbanen tekort. Rekening houdend met de groei in het aantal inwoners in de stad komt dit tekort uit op 100 tennisbanen.

Enkele voorbeelden van knelpunten in de stad zijn het verdwijnen van Popeye Goldstar in 2009. Deze vereniging met 34 (binnen- en buiten)banen verdween en ondanks de plannen voor een nieuwe accommodatie op de Riekerhaven is er per saldo geen tennisbaan bijgekomen. PST Wertheimpark speelt op vier tennisbanen die gedeeld worden met de korfbalclub. PST heeft ruim 600 leden (en 300 leden op de wachtlijst) en moet noodgedwongen competitie spelen in Landsmeer en Amstelveen. Ook studenten van de studententennisvereniging van de VU, TeniSTA, zijn de stad uit gegaan omdat zij niet konden blijven bij het snel groeiende Joy Jaagpad.  

In de Sportaccommodatieplannen van de Gemeente Amsterdam uit 2006 en 2015 wordt het tekort aan tennisbanen al door de gemeente beschreven. “In het Sportaccommodatieplan 2006 werd al een groot tekort aan tennisbanen geconstateerd. De situatie is sindsdien niet verbeterd, maar juist verslechterd door het wegvallen van bestaande accommodaties en het niet doorgaan van geplande toevoegingen. Daarnaast is het aantal leden van tennisverenigingen in Amsterdam in vijf jaar gestegen van 16.800 in 2008 naar 19.500 in 2013. Een stijging van 15% in vijf jaar.”, aldus de Gemeente Amsterdam in het Sportaccomodatieplan 2015-2016.
 
Over de KNLTB
De KNLTB is hét startpunt van de tennissport in Nederland en heeft de ambitie om nog meer mensen méér te laten tennissen. Ruim 1700 tennisverenigingen, en daarmee zo'n 600.000 tennissers, zijn aangesloten bij de KNLTB. Hiermee is de tennisbond in grootte de tweede sportbond van Nederland. De KNLTB adviseert en ondersteunt besturen van tennisverenigingen op het gebied van verenigingsbeleid, accommodatie en bij juridische geschillen. De tennisbond is verantwoordelijk voor landelijke en districtscompetities, toernooien, voor de opleiding van tennisleraren en scheidsrechters. Verder heeft de KNLTB als doel de promotie van de tennissport en het vergroten van de betekenis van tennis in de samenleving. Ten slotte begeleidt de KNLTB jeugdig talent op weg naar de top en organiseert topevenementen als de Davis Cup en alle nationale kampioenschappen.
www.knltb.nl
 
Niet voor publicatie
Voor meer informatie:

Janne van den Tweel
PR & Communicatieadviseur KNLTB
+31 (088) 130 26 09
+31 (0)6 44 900 569
j.vandentweel@knltb.nl
 
Partners
 
 
 
 
 
 
 
Dit is een uitgave van de KNLTB