Lees online  |  Afmelden
KNLTB
Persbericht
Tennissers willen programma ter voorkoming van blessures
KNLTB, AMC, VUmc en VeiligheidNL slaan handen ineen om tennisblessures verder terug te dringen

 
Amersfoort, 8 juli 2016 – Het aantal tennisblessures lijkt de afgelopen jaren af te nemen blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Tennissers geven echter wel aan dat zij over onvoldoende kennis en vaardigheden beschikken om blessures te voorkomen en dat zij hier behoefte aan hebben. De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB), het Academisch Medisch Centrum (AMC), het Vrije Universiteit Medisch Centrum (VUmc) en VeiligheidNL hebben zich ten doel gesteld het aantal tennisblessures nog verder terug te dringen. Daarom richten zij zich de komende jaren gezamenlijk op de preventie van tennisblessures, met een speciale focus op enkel-, knie-, schouder- en elleboogblessures.

Aantal tennisblessures afgenomen
Tennis is de tweede sport in Nederland; in 2014 werd de sport door ongeveer 850 duizend Nederlanders beoefend, waarbij zo’n 188.000 blessures werden opgelopen. Dit is een lichte daling ten opzichte van eerdere jaren. De kans om op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) terecht te komen met een tennisblessure is kleiner dan gemiddeld voor alle sporten (2.100 SEH-bezoeken in 2014). Ruim een derde van de blessures ontstaat geleidelijk en relatief veel blessures zijn een herhaling van een oude blessure, zowel ontstaan op als buiten de tennisbaan. Tennissers raken vooral geblesseerd aan schouder, knie, enkel en elleboog. Vooral volwassen tennissers vanaf 35 jaar raken geblesseerd.

Oorzaken tennisblessures
Een belangrijke oorzaak van blessures bij tennis is een te snelle, onevenwichtige opbouw naar een hogere trainingsbelasting. Sporters die weinig training gewend zijn en opeens (veel) meer gaan tennissen, hebben dus een verhoogd blessurerisico. Een andere belangrijke oorzaak is (relatief) te weinig kracht of onvoldoende coördinatie van de spieren rond de schouders, knieën en enkels. Uit behoefte-onderzoek onder KNLTB-leden (voornamelijk tennissers en tennisleraren/-trainers) blijkt dat de meerderheid van de respondenten vindt over onvoldoende preventieve kennis en vaardigheden te beschikken om blessures te voorkomen.

Tennissers willen aandacht besteden aan het voorkomen van blessures
Ongeveer 90% van de respondenten van het behoefte-onderzoek vindt het belangrijk dat de KNLTB aandacht geeft aan blessurepreventie en vindt dat het ontwikkelen van een programma gericht op blessurepreventie via oefeningen een goed initiatief is. Twee derde van de respondenten geeft aan minimaal 2 keer per week bereid te zijn een dergelijk programma uit te voeren (5 tot 15 minuten per keer), thuis (84%), naast de tennisbaan vóór of ná training/wedstrijd (69%) of op de tennisbaan als warming up voor de training (74%). Een app werd het meest genoemd als middel om informatie/instructie over blessurepreventie te ontvangen. Bijna alle respondenten geven aan dat voorafgaand aan de voorjaarscompetitie de belangrijkste periode is voor een programma, omdat veel tennissers na een winterperiode meer wedstrijden dan gebruikelijk in een korte tijdsperiode spelen.

Ontwikkelen van KNLTB TennisReady
De KNLTB heeft zich ten doel gesteld tennisblessures verder te voorkomen en voert daarom een onderzoeksproject uit samen met VeiligheidNL, het AMC en het VUmc, gefinancierd door het ZonMw programma Sportblessurepreventie. Het eerste doel van dit project is het ontwikkelen van KNLTB TennisReady, een programma ter preventie van tennisblessures met een speciale focus op enkel-, knie-, schouder- en elleboogblessures.


         
 
Over de KNLTB
De KNLTB is hét startpunt van de tennissport in Nederland en heeft de ambitie om nog meer mensen méér te laten tennissen. Ruim 1700 tennisverenigingen, en daarmee zo'n 600.000 tennissers, zijn aangesloten bij de KNLTB. Hiermee is de tennisbond in grootte de tweede sportbond van Nederland. De KNLTB adviseert en ondersteunt besturen van tennisverenigingen op het gebied van verenigingsbeleid, accommodatie en bij juridische geschillen. De tennisbond is verantwoordelijk voor landelijke en districtscompetities, toernooien, voor de opleiding van tennisleraren en scheidsrechters. Verder heeft de KNLTB als doel de promotie van de tennissport en het vergroten van de betekenis van tennis in de samenleving. Ten slotte begeleidt de KNLTB jeugdig talent op weg naar de top en organiseert topevenementen als de Davis Cup en alle nationale kampioenschappen.
www.knltb.nl

Over VeiligheidNL

VeiligheidNL vindt dat iedereen het verdient om volop van het leven te kunnen genieten, zonder onnodige beperkingen. Vol vertrouwen, vitaal en vrij. Daarom zetten we ons al meer dan 30 jaar in om onze woon-, werk- en leefomgeving veiliger te maken. En om mensen meer grip te geven op hun eigen veiligheid. Dat is goed voor persoonlijk geluk én voor onze economie. Want minder ongelukken betekent minder persoonlijk leed, minder medische en verzuimkosten en meer levenskwaliteit.
www.veiligheid.nl
 
Niet voor publicatie
Voor meer informatie

Janne van den Tweel
PR & Communicatieadviseur KNLTB
+31 (088) 130 26 09
+31 (0)6 44 900 569
j.vandentweel@knltb.nl

Gabriëlle van Leeuwen
Marketing & Communicatie Adviseur VeiligheidNL
+31 (0)6 38 69 50 12
g.vanleeuwen@veiligheid.nl
 
Partners
 
 
 
 
 
 
 
Dit is een uitgave van de KNLTB